reede, 26. märts 2021

 Kohila lasteaes Sipsik keskkonna töörühma e-koosolek nr.6-20/21

Toimumise aeg: 25.03.2021

Osalesid: 11 töörühma liiget

Puudus: 1 liige

Koosolekut juhatas: Kaia Rungi

Protokollis: Marii Trakmann



  1. Kaia tutvustab valminud Rohelise Kooli lipu taotlust

See on meie esimene taotlus ja seetõttu oli selle koostamine väga mahukas. Juhul, kui meie taotlus rahuldatakse, hakkab meie lasteaia hoonet ehtima Rohelise Kooli majalipp. Taotlus on koostatud meie tegevuse põhjal ja sisaldab mitmeid üritusi, kampaaniates osalemisi ja muid ettevõtmisi (liigirikkuse kaardistamine, käimispäev, rühmade matkad, taaskasutatavatest materjalidest jõulukaunistused, mänguasjade vahetus ja muud põnevad tegevused). Keskkonna töörühma  kõige suurema saavutusena sel aastal kirjeldasime meeskonna mõtteviisi muutus. 2019 aastal viisime läbi esimese keskkonna ülevaatuse ja võtsime fookusesse need valdkonnad, mis meile tundusid, et vajavad sel hetkel kõige rohkem muutusi. Soetatud sai klapptoolid (2 tk). Prügikastid (sorteerijad) ja rattahoidikud (3 tk). Sel aastal oleks pidanud uue ülevaatuse tegema. Kuna vahetasime keskkonna töörühma juhti, siis asjad viibisid ja seetõttu jäi sel aastal see tegemata. Mais-juunis plaanime läbi viia uue ülevaatuse ja sel korral soovime kaasata ka lapsevanemaid. Uus küsimustik on koostamisel. 

Ressursikulu aruandes kajastuvad numbrid näitavad, justkui oleksime oluliselt keskkonda hoidvamalt tegutsema hakanud aga see on peamiselt seotud viimase kahe aasta eriolukordadega - elektrit, vett ja muid ressursse kulub loomulikult vähem, kui lasteaed vaid osaliselt töötab. Sellega seoses ei saa me aga kahjuks tegelikke näite kätte ja oma tegevuse mõju ei ole hetkel võimalik täpsemalt fikseerida. Kindlasti ei tähenda see aga seda, et me ei peaks edasi mõtlema ja tegutsema viisil, kuidas ressursse säästlikumalt kasutada.

Taotlusesse läksid sisse mõned rühmade Rohelise Kooli suundadega seotud tegevused. Näiteks Sipelgate beebotidega prügi vedamine ja sorteerimine. Jaanijusside kalade mõõtmine (Kas vaal ja hai mahuvad Keila jõkke) ja Mesisummide pikemaajaline projekt – vee ja õhu temperatuuri mõõtmine. Koostöö huvigruppidega. Mõisakool, Kohila Gümnaasium ja koostöö lapsevanematega. 


Ettepanekud: Info jagamiseks kasutavad osad rühmad ka SeeSaw keskkonda. Kaia lisab selle ka aruandesse. 


Otsustati: Informatsioon teatavaks võtta ja kellel on parendusettepanekuid, siis hiljemalt 30.03 Kaiale teada anda. 



  1. Taimede ettekasvatus: iga rühm on midagi mulda külvanud, kuidas läheb ja mida külvatud on?

Põrnikatel – rukkola – et lapsed hakkaksid salateid sööma. Kurgid, maasikad, tomatid jpm.

Jaanijussidel – lilled said mulda, kurgi jaoks on natuke vara, paneme hiljem.

Sajajalgsed – Astrid, maasikafüüsialid, kirsstomatid, kibepipar.

Päikeseliblikad – Paprika, tomat. Lilled paneme varsti mulda. 

Õnnetriinud –lilled ja salat ootavad ümberistutamist. 

Mesisummid -  kurk, tomat, maitserohelist ja mõned lilled

Sipelgad – Herned, kollased ja punased kirsstomatid, rukkililled, basiilik, petersell

Rõõmutirtsud – herned ja päevalilled


  1. Aiamaa arengud – neid veel väga palju ei ole. Mõõdetud on aialapi suurus. Annika võtab aia materjali hinnapakkumise. Projekti kirjutasime sisse ja rahastuse saime kasvuhoonele (aga mitte sellisele nagu soovisime), kompostrid (soovisime 3, saime 2). Peenrakastid teeme ise vineeritehase tootmisjääkidest. Aiamaal saab tegutsema hakata, kui jää ära sulab, seejärel teeme täpse planeeringu, märgime selle maha ja alustame tegevustega.  


Ettepanek: Teha niitmata ala mitmesse erinevasse kohta - saali akende alla ja teisele poole maja kahe värava vahele. 


Otsustati: sel kevadel planeerime need 2 ala ja vaatame, kuidas need alad oma eesmärgi täidavad, vajadusel teeme muudatuse.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

 Elurikkus Sipsiku õuel. Meie lasteaial on suur ja avar õueala, kus võiks kasvada  väga rikkalik taimestik ja  elutseda paljud putukad. kahj...